“Dat ik de Matthäus Passion zing is een statement”

Franc Janssen (67) heeft beginnende alzheimer en hij had nooit gedacht dat hij zich aan de Matthäus Passion zou wagen.

Naar aanleiding van een oproep in het Alzheimercafé is hij de uitdaging aangegaan en heeft hij ontdekt hoezeer het Lijdensverhaal ook over hem-zelf gaat. Dat maakt hem melancholisch en het geeft hem kracht.

Eens in de zes maanden doet Franc een test. Op een vijfpuntsschaal geeft hij aan in hoe-verre een zestigtal stellingen op hem van toepassing zijn. Van helemaal onwaar, tot helemaal waar. ‘Mensen accepteren me niet omdat ik fouten maak’ of ‘ik kan geen inhoudelijke gesprekken meer voeren’. De resultaten laten hem zien hoe hij ervoor staat. Het is een thermometer van het brein die langzaam van groen naar oranje en rood kleurt.

“Ik noem het de vooruitgang van de achteruitgang”, zegt Franc nuchter. Van huis uit is hij socioloog en dit soort onderzoeken heeft hij zelf ook vaak opgezet. “Maar ja, het is natuurlijk wel confronterend dat ik inderdaad merk dat mijn veranderende gedrag weleens tot gedoe leidt. Daarom wil ik zoveel mogelijk zelf de regie blijven houden, wat er vooral op neerkomt dat ik moet loslaten en op zoek moet naar alternatieven waar ik ook plezier en voldoening uit haal.”

Kom op Franc, waar wacht je op!

De rijzige zestiger met kloeke bril en baardje weet precies hoe hij ervoor staat. Drie jaar geleden kreeg hij te horen dat hij een mild cognitieve stoornis had. Daar had het bij kunnen blijven, maar inmiddels heeft de diagnose zich tot alzheimer ontwikkeld. Dat verklaarde waarom hij op de gekste momenten niet meer wist hoe hij de akkoorden van de liedjes moest spelen. “Kom op Franc, waar wacht je op”, riepen de andere leden van zijn band dan. Een half jaar geleden heeft hij na zeventien jaar afscheid genomen. “Als je samen in een band speelt, dan moeten de anderen er wel van op aan kunnen dat je je partij kunt spelen. Als dat niet kan, dan krijg je ruzie. Daarom heb ik zelf besloten om ermee te stoppen, zodat we als vrienden onze jarenlange samenwerking met een prachtig concert hebben kunnen afsluiten.”

Natuurlijk blijft Franc zo lang mogelijk zelf muziek maken, maar om het gemis van het sámen musiceren te compenseren heeft Franc zich aangemeld bij het Participatiekoor. Aanvankelijk dacht hij dat de Matthäus Passion veel te hoog gegrepen zou zijn, maar tot zijn eigen verbazing valt dat nogal mee. “Het mooie van Het Participatiekoor is dat je ondersteund wordt door andere zangers. Iedereen heeft een maatje waarmee hij samen zingt. Ik zing samen met Cees. Hij is vol lof over mijn stem en dat ik het zo snel oppak”, lacht Franc. “Wat ik me pas onlangs realiseerde is dat een aantal koralen dezelfde melo-die hebben. Sinds ik dat door heb, gaat het instuderen een stuk vlotter!”

Dit gaat over mij

“Vroeger stond ik er niet zo bij stil”, gaat hij verder “maar de teksten van Bach krijgen nu een veel diepere betekenis. Zoals het verhaal van Petrus. Hij verloochent Jezus, zijn beste vriend, tot drie keer toe. Voorheen dacht ik: ‘dat is knap stom’, maar nu kan ik het me heel goed voorstellen. Hij was bang voor zijn hachje en moest zijn vriend laten vallen. Ik maak dat ook mee.”

Ook het lijdensverhaal van Jezus is in een ander licht komen staan. “Het proces dat Jezus moet doorstaan, het verraad, de beschimpingen, de angst, verlaten worden en er uiteinde-lijk helemaal alleen voor staan”, voor Franc is het allemaal erg herkenbaar. “Als ik O Haupt voll Blutt und Wunden zing, dan denk ik: dat gaat over mij. Dat maakt me enerzijds heel melancholisch en tegelijk biedt het me ook troost. Al blijft er wel een wezenlijk verschil tussen Jezus en mij”, haast hij zich eraan toe te voegen. “Hij heeft het lijden kunnen overwinnen en is weer uit de dood opgestaan. Dat zal ons niet gegund zijn.”

Franc is blij dat hij zich bij het Participatiekoor heeft aangesloten en zich aan de Passie van Bach waagt. “Het is een mooie uitdaging om de hoogtepunten uit dit prachtige muziekstuk te zingen. Dat voelt goed. Ik overtref mezelf en dat had ik van tevoren niet gedacht. De Matthäus Passion zingen ben ik dan ook gaan zien als een statement: ‘zie je wel, dit kunnen wij nog!’ We zullen het publiek eens een poepie laten ruiken!”

 

Meer verhalen:

“Ik voelde me in een andere wereld in dat koor!”

Ger Klein Poelhuis, oud-verpleegkundige, weduwe, zangeres ParticipatiekoorWat ik het meeste mis nu is het contact met de mensen. Ik probeer me wel te vermaken, lees veel, kijk ook wel tv, maar ik heb altijd een druk leven gehad. Ik zat in de verpleging. Als ik die...

“Hoe kunnen we weer veilig samen zingen?”

Onderzoek naar de verspreiding van corona door zangers en musici met blaasinstrumentenNet als iedereen zat ook Marloes de afgelopen weken thuis, in haar kamertje in Delft. Doet tentamens via internet, heeft via Zoom contact met haar studentenvereniging, maar klaagt...

“Ik ben zo’n knuffel maar dat ben je nu kwijt”

Marijke van Kuilenburg: "Soms moet je tot tien tellen"Marijke van Kuilenburg woont samen met haar man Marinus, die 5 jaar geleden hoorde dat hij Alzheimer heeft. Hij gaat heel langzaam achteruit. Hoe ervaart u deze tijd van corona als vrouw van Marinus? Het gaat goed....

“Blijf zoveel en zolang mogelijk meedoen!”

 Fenneke van Schaik (69 jaar): 'Er wordt zoveel aangeboden tegenwoordig'Fenneke van Schaik heeft vanaf dag één de diagnose Alzheimer geaccepteerd, nu drie jaar geleden. “Fijn is het natuurlijk niet, maar toch was het een opluchting dat het een naam had. Dat ik wist...

“Al die liedjes zitten gewoon in mijn hoofd”

Corry van der Bliek, sopraan in het Participatiekoor, zingt dagelijksCorry woont in St Jacob in de Hout en houdt in deze tijd contact met haar kinderen met behulp van een Compaantablet. Via haar dochter Marion kunnen we met haar spreken. Zodra we contact hebben, zingt...

“Wij blijven in beweging”

Jaap van Bochoven (90): "Alles wat ik hoor zing ik zo mee, dat zit er gewoon nog in"“Daar zitten we dan..  ... samen op de bank met de telefoon op de speaker.” Dat zegt Elly van Bochoven (82) als we ons telefoongesprek beginnen. Naast haar haar man Jaap (90), zanger...

‘Het is elke keer opnieuw kiezen tussen zeuren en zon’

Leo van Dijk Portret van een zelfbenoemd alzheimeractivistNatuurAls je in stilte in de duinen loopt, word je één met de natuur. Je voelt dezelfde rust en energie van binnen. Probeer eens, net als ik, te mediteren. Beweeg in de natuur en beweeg in je mind. Geef jezelf...

“Het is vooral de vrijheid die ik mis”

Mary Oostwald (83), zangeres in Het Participatiekoor, maar nu even niet...Ik voel me als een gevangene die niet weet waarvoor hij gestraft wordt. Ik moet op mijn kamer blijven, kan nergens heen. Kan niet eens even kaartjes gaan kopen om de aardige mensen die me...

Naar het verhalenoverzicht

Laat van je horen!

Stuur je naaste een muzikale groet en je steunt tegelijk onze zangers!
Lees hier hoe je dat doet

Solo CD Franc Janssen

Bestel nu de nieuwe solo CD ‘Om niet te vergeten’ van Franc Janssen. Deze dubbel CD bevat twintig nieuwe songs van Franc Janssen.

‘Om niet te vergeten’ verschijnt in juni 2020, maar je kunt de CD nu alvast bestellen bij Wij zijn Nico! Zodra de cd is verschenen sturen we je hem toe!

 

Pin It on Pinterest

Share This