“Ik voelde me in een andere wereld in dat koor!”

Ger Klein Poelhuis, oud-verpleegkundige, weduwe, zangeres Participatiekoor

Wat ik het meeste mis nu is het contact met de mensen. Ik probeer me wel te vermaken, lees veel, kijk ook wel tv, maar ik heb altijd een druk leven gehad. Ik zat in de verpleging. Als ik die beelden zie van de mensen in de verpleging nu, zo moeilijk, die keuzes waar ze voor staan. Je moet je er maar bij neerleggen, het is niet anders.

Ik mis vooral het bezig zijn met anderen. In mijn tijd als verpleegkundige heb ik altijd zo genoten ook van het lesgeven. Dat contact met anderen, dat vind ik fijn. Mijn dochters komen gelukkig regelmatig, vanmiddag komt de oudste weer even langs, de ander woont iets verder weg.

Afleiding

Ik luister wel naar muziek, ook van die moderne. Kan er even niet opkomen, even denken… Country & western vind ik leuk, maar ook Charles Aznavour, heel wat anders weer. Ik was laatst met zo’n groepje en daar liet iemand een filmpje van Toon Hermans zien, zo leuk. Die tijd was ook zo gezellig. Ook Wim Kan natuurlijk. En Ramses Shaffy… o ja Liesbeth List is laatst overleden toch? Ja, je ziet van alles op tv. Geeft ook wel afleiding. Maar al die groepen die van alles doen voor oudere mensen, dan denk ik wel: in hoeverre is daar nu echt behoefte aan….?

Je kunt ook meedoen met dat gymmen op tv, ik kijk er wel eens naar maar eigenlijk doe ik dan niks. Ja, vroeger deed ik aan atletiek, maar hardlopen of hoogspringen zoals toen doe ik maar niet meer. Maar als ik een leuk deuntje hoor zing ik wel mee en dan sta ik ook wel een beetje mee te bewegen. Dat is toch ook goed?

Kinderkoor Jacob Hamel

Ik hou ook van klassieke muziek en opera of operette. Ik had nog nooit de Matthäus Passion gezongen, dat niet, maar iemand vertelde over het Participatiekoor en dat leek me wel leuk. Het deed me gelijk denken aan het kinderkoor van Jacob Hamel waar ik als kind in gezongen heb. Operette zong ik toen ook. Het was zo grappig dat dat gevoel van dat kinderkoor direct weer terug kwam, toen ik over zingen in een koor sprak. Dat kinderkoor was wel de laatste keer dat ik in een koor had gezongen, daarna is er niet veel meer van gekomen. In de tijd dat ik werkte en later de kinderen had, nam ik daar geen tijd voor. Maar nu heb ik dus meegedaan met het Participatiekoor.

Lastige noten, lieve mensen

Die muziek is zo prachtig, heel bijzonder zoals Bach dat gemaakt heeft. Die had toch ook een zwaar leven. Van dat zingen in het koor werd ik altijd blij. Misschien niet eens zozeer van de muziek, – die was wel prachtig hoor – maar vooral van de mensen om me heen. Onder mekaar was het ook zo gezellig. Ik zat er best mee met al die noten, maar er zat een aardige vrouw naast me, Thea, die me telkens even over dat bruggetje hielp. Het was leuk om dat zingen weer eens te proberen, jammer dat het nu weer voorbij is.

Het zou fijn zijn als het weer door kan gaan. Het was zo gezellig met elkaar, ik voelde me daar echt heel blij. Ik voelde me in een andere wereld, met die mooie muziek en al die mensen. Ja, dat contact met de mensen mis ik nu het meest.”

Tekst: Maaike Slierings

 

Helaas is Ger inmiddels tot twee keer toe gevallen. De eerste keer belandde ze in het ziekenhuis, maar kwam na een paar dagen weer thuis. Nu ligt ze opnieuw in het Spaarne Gasthuis, afdeling Geriatrie. Dit artikel was kort voor haar val geschreven. Een foto was nog niet gemaakt. Gelukkig wilden haar dochters deze foto, met een stralende Ger, met ons delen.

We wensen Ger een goede verzorging in het ziekenhuis en een voorspoedig herstel. Zoals elk nadeel zijn voordeel heeft: Ger heeft nu wel contact met mensen.

Meer verhalen:

“Hoe kunnen we weer veilig samen zingen?”

Onderzoek naar de verspreiding van corona door zangers en musici met blaasinstrumentenNet als iedereen zat ook Marloes de afgelopen weken thuis, in haar kamertje in Delft. Doet tentamens via internet, heeft via Zoom contact met haar studentenvereniging, maar klaagt...

“Ik ben zo’n knuffel maar dat ben je nu kwijt”

Marijke van Kuilenburg: "Soms moet je tot tien tellen"Marijke van Kuilenburg woont samen met haar man Marinus, die 5 jaar geleden hoorde dat hij Alzheimer heeft. Hij gaat heel langzaam achteruit. Hoe ervaart u deze tijd van corona als vrouw van Marinus? Het gaat goed....

“Blijf zoveel en zolang mogelijk meedoen!”

 Fenneke van Schaik (69 jaar): 'Er wordt zoveel aangeboden tegenwoordig'Fenneke van Schaik heeft vanaf dag één de diagnose Alzheimer geaccepteerd, nu drie jaar geleden. “Fijn is het natuurlijk niet, maar toch was het een opluchting dat het een naam had. Dat ik wist...

“Al die liedjes zitten gewoon in mijn hoofd”

Corry van der Bliek, sopraan in het Participatiekoor, zingt dagelijksCorry woont in St Jacob in de Hout en houdt in deze tijd contact met haar kinderen met behulp van een Compaantablet. Via haar dochter Marion kunnen we met haar spreken. Zodra we contact hebben, zingt...

“Wij blijven in beweging”

Jaap van Bochoven (90): "Alles wat ik hoor zing ik zo mee, dat zit er gewoon nog in"“Daar zitten we dan..  ... samen op de bank met de telefoon op de speaker.” Dat zegt Elly van Bochoven (82) als we ons telefoongesprek beginnen. Naast haar haar man Jaap (90), zanger...

‘Het is elke keer opnieuw kiezen tussen zeuren en zon’

Leo van Dijk Portret van een zelfbenoemd alzheimeractivistNatuurAls je in stilte in de duinen loopt, word je één met de natuur. Je voelt dezelfde rust en energie van binnen. Probeer eens, net als ik, te mediteren. Beweeg in de natuur en beweeg in je mind. Geef jezelf...

“Het is vooral de vrijheid die ik mis”

Mary Oostwald (83), zangeres in Het Participatiekoor, maar nu even niet...Ik voel me als een gevangene die niet weet waarvoor hij gestraft wordt. Ik moet op mijn kamer blijven, kan nergens heen. Kan niet eens even kaartjes gaan kopen om de aardige mensen die me...

“Dat ik de Matthäus Passion zing is een statement”

Franc Janssen (67) heeft beginnende alzheimer en hij had nooit gedacht dat hij zich aan de Matthäus Passion zou wagen.Naar aanleiding van een oproep in het Alzheimercafé is hij de uitdaging aangegaan en heeft hij ontdekt hoezeer het Lijdensverhaal ook over hem-zelf...

Laat van je horen en steun onze koren!

We kunnen nog steeds niet bij onze ouders en opa en oma op bezoek. In de verpleeghuizen moeten bewoners nog veelal op hun kamer blijven. Dit geldt ook voor veel van de zangers van de Participatiekoren. Denk jij ook aan hen of ken jij iemand die wel wat opbeurende muziek kan gebruiken? Laat dan eens van je horen en stuur een muzikale groet!

Vraag een plaatje aan bij de redactie van Wij zijn Nico! en doe een kleine donatie. Daar zijn onze luisteraars blij mee en je helpt onze zangers om na de coronacrisis weer samen te kunnen zingen.
Doe mee! Want muziek helpt, altijd!

Alzheimer voor beginners

“Na de diagnose Alzheimer in 2008 ging ik zelf op onderzoek uit hoe ik met die wetenschap verder moest. Ik bezocht lezingen, las van alles, mailde met specialisten. Er moest toch iets zijn voor mensen met beginnende dementie? Ik was op zoek naar houvast, een manier om mezelf te blijven, handvatten om er mee om te gaan. Ik vond niets. Er was niets. Dat wilde ik veranderen.

Het boekje dat je nu in handen hebt is mijn cadeau aan iedereen die hiermee te maken heeft. Mijn negen ontdekkingen helpen me nu al ruim tien jaar om een leven met dementie leefbaar te houden. Ik heb ze al vaker gedeeld, maar nu is er dit boekje waar jij ook echt mee aan de gang kunt.

Bekijk mijn negen ontdekkingen en gebruik ze als inspiratie. En begin er vooral tijdig aan. Dan heb je er lang plezier van. Doe het voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Probeer het gewoon. Ik wens je nog een mooi leven toe.”

Leo van Dijk (1933)

Bestel ‘Alzheimer voor beginners’. De opbrengst komt ten goede aan de Participatiekoren!

Pin It on Pinterest

Share This